15 juli 2019 – Gedurende de wintermaanden van 2018-2019 is een nulmeting uitgevoerd om te achterhalen hoeveel afval er nu daadwerkelijk door het gemaal in de monding van de Rijn bij Katwijk alsnog de zee in stroomt. Een indrukwekkende oefening, zo bleek al snel. Samen met Hoogheemraadschap Rijnland en vele vrijwilligers van Jutters Katwijk, IVN maar ook medewerkers van Provincie Zuid Holland en Rijkswaterstaat zijn meerdere big bags vol afval, gescheiden, gesorteerd en geteld – een grote klus die al snel duidelijk maakte dat het probleem vele malen groter is dan op het oog lijkt. Voor ieder deel dat tegen gehouden wordt door het hark-rooster, verdwijnen minstens 233 objecten (kleiner dan 8,5 cm) de zee in. Download hieronder het rapport met de bevindingen.


Gedurende 2019 wordt de meting voortgezet om zo te achterhalen hoe deze toestroom zich over het jaar heen verhoudt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *