Daags na vakantie natuurlijk nog even meedoen met #PeukMeuk2023. Bij de SAR komen er altijd veel mensen en dus trek je alleen al door daar dan even te staan automatisch veel aandacht voor het peukenprobleem.

We deden mee in het kader van de actie PEUKMEUK van het Plastic Peuken Collectief (PPC):

Waarom een verbod op plastic filters? Bijna alle sigarettenfilters bestaan voor het grootste deel uit celluloseacetaat, oftewel niet-afbreekbaar plastic, en zijn de meest voorkomende vorm van zwerfafval ter wereld. In Nederland belanden naar schatting elk jaar miljarden sigarettenpeuken op straat. Peuken leiden tot dusdanige hoge opruimkosten voor gemeenten dat ze niet beginnen aan de specifieke aanpak ervan. Peuken ontsieren de leefomgeving. Zwerfpeuken trekken ander afval aan, volgens de broken window theory. Door wetenschappelijk onderzoek worden de effecten van zwerfpeuken in het milieu steeds meer bekend: denk aan bijvoorbeeld slechter groeiende grassen en giftigheid voor vissen. (zie onder). Sigarettenfilters verschenen voor het eerst in de jaren 1950 na vroege bezorgdheid over de gezondheid van sigaretten en zijn enkel een marketingtool gebleken. Niet-afbreekbare plastic filters zijn niet nodig in sigaretten. Publiekscampagnes gaan het enorme probleem van zwerfpeuken niet oplossen. Volgens National Geographic worden wereldwijd jaarlijks 4,5 biljoen sigaretten weggegooid (4.500.000.000.000).

De grootste vorm van plasticvervuiling? Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie wordt wereldwijd tot 2/3 van de peuken op de grond gegooid. In Nederland werden in 2019 9,8 miljard sigaretten verkocht. Naar schatting belanden in ons land jaarlijks enkele miljarden filters op straat. Bij de International Coastal Cleanup, waaraan ruim 16,5 miljoen vrijwilligers meededen, voerde de peuk van 1986 tot 2019 de lijst met meest gevonden zwerfafval items aan. Bijna alle filters bestaan voor het grootste deel uit celluloseacetaat, een niet-afbreekbaar plastic. Met 11 milieuorganisaties en bedrijven, verenigd in het Plastic Peuken Collectief, vragen wij onze overheid om dit urgente en enorme milieuprobleem bij bron aan te pakken. Een verbod op de plastic sigarettenfilter is de enige effectieve oplossing.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *