Bij de eerste monitoringssessie, een week geleden inmiddels, heeft een groep gedreven vrijwilligers andermaal laten zien wat een enorme variëteit aan plastics de Oude Rijn naar Katwijk transporteert. Gelukkig is er nu de Limes Bubble Barrier die op het laatste moment al die rommel in een grote opvangbak verzamelt, zodat de zee al dat afval bespaart blijft.

De inhoud van de bak wordt minutieus uitgeplozen, waarbij eerst het organische materiaal wordt gescheiden van het door mensen geproduceerde spul. Dit wordt vervolgens in een aantal categorieën verdeeld volgens een specifiek protocol, zo kunnen we data van andere bellenschermen in de toekomst met elkaar vergelijken.

Harde kunststoffen, folies, drugsafval, flesjes, blikjes, ballonnen, visgerei, vuurwerk en zo kunnen we nog wel even doorgaan. In het begin was het even puzzelen, maar al gauw waren alle aanwezigen expert op het gebied van deze OSPAR-systematiek. We nodigen dan ook iedereen uit om een keer mee te doen met een sorteersessie. Je bent omgeven door experts die je ongemerkt en bijzonder snel opleiden tot Expert uitpluizer.

Na het sorteren volgt dan het telwerk (dacht je dat je klaar was…)

Alle data wordt opgenomen in een database en gedurende het komende jaar kunnen we zo de trends in afvaltypes en hoeveelheden in kaart brengen. Daarnaast houden we lijsten bij van de gevonden merken.

De sfeerfoto’s spreken voor zich Let ook eens op de foto met het “kleine spul”, die u 2x aantreft. Eén keer lijkt het gewoon wat groen afval, maar als ik de contrasten wat opschroef, dan zie je wat het echt is.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *