okt
27
di
Meten is Weten – Help mee met proefproject ZwerfafvalKompas
okt 27 @ 19:30 – 20:45

Let op: dit evenement is i.v.m. de corona maatregelen omgezet naar een online event via ZOOM. De datum is GEWIJZIGD (van 13 oktober) naar dinsdagavond 27 oktober, 19.30 uur.

Zwerfafval als Wetenschap: bekijk hier de pitch over data gericht werken: https://www.youtube.com/watch?v=iJ-H4uTHWV0

Help mee met het proefproject Zwerfafvalkompas

Beste inwoners van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Zwerfafval is een probleem waar veel mensen zich aan ergeren en wat dierenleed en milieuschade verzoorzaakt omdat het veelal plastic betreft. Ook blikjes en sigarettenpeuken, de meest gevonden items, bevatten plastic.

De hoeveelheid zwerfafval neemt eerder toe dan af en het lijkt ondoenlijk om het op te ruimen. Met het verzamelen van informatie over soort en aantallen kunnen preventieve maatregelen genomen worden om zwerfafval tegen te gaan. Stichting Coast Busters wil, in samenwerking met de gemeente Katwijk en met de ondersteuning van GoClean de Liemers en uw hulp (!) proberen om het bestrijden van zwerfafval  naar een hoger plan te trekken. Dat wil zeggen, door te gaan meten. In de komende 2 maanden, november en december, start er daarom een proefperiode om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over zwerfafval in onze gemeente. Uw hulp is daarbij hard nodig.

Gedurende de meetperiode ruimen we het zwerfafval niet alleen op, maar registreren deze ook door van ieder object een foto te nemen en deze te uploaden in de app Litterati. Hier wordt uitleg over gegeven in een online ZOOM meeting op dinsdagavond 27 oktober om 19.30 uur. Aan deelnemende vrijwilligers worden hulpmiddelen ter beschikking gesteld, zoals een grijper en een telefoonhouder voor op de grijper. GoClean zal alle items die geupload worden “taggen”, zodat alle info nauwkeurig in beeld komt. Samen met de gemeente Katwijk wordt de date daarne geanaliseerd en bekeken welke gerichte maatregelen er op zgn. “hotspots” genomen kunnen worden.

Is er een locatie binnen onze gemeente die u zorgen baart en waar u graag ziet dat de gemeente maatregelen treft, breng deze dan gedurende de komende periode met data in beeld. Wij hopen op uw hulp en deelname gedurende deze pilot periode. Laten we samenwerken richting oplossingen en een schonere gemeente.

Geef u op voor de ZOOM meeting door een mail te sturen naar jutterskatwijk@gmail.com

okt
28
wo
Plastic Dieet
okt 28 hele dag

Afvallen en prijzen winnen? Doe mee met het Plastic Dieet !

Op 1 oktober start in Katwijk het Plastic Dieet. Dit is een actie om een maand lang bewust met plastic gebruik om te gaan en manieren te vinden om het gebruik te minderen. Dit kan door plastic te weigeren, te verminderen en te hergebruiken.

Het Natuurcentrum Katwijk en Jutters Katwijk roepen zoveel mogelijk mensen op om deel te nemen aan deze actie. Vorig jaar gingen Marteke Makenze, Louis van Schie en Caroline Koiter samen de challenge aan. Dit jaar hopen ze op meer deelnemers.

Het Plastic dieet is wereldwijd een fenomeen. Caroline deelt haar ervaring van vorig jaar:
“De eerste week had ik gebruikt om na te gaan hoeveel plastic we als gezin eigenlijk gebruiken. Dat is schrikken! Met het gezin heb ik toen besproken hoe we ‘plastic vrij’ boodschappen kunnen doen. De markt is een handige plek om producten te kopen als je plastic wilt minderen. Moet je natuurlijk wel je eigen bakjes en netjes meenemen. Tijdens een evenement kocht ik een blok shampoozeep, tandpastatabletten, bamboerietjes en een bijenwaskleedje waar ik kaas in kan verpakken. Al met al viel het me alles mee en had ik boeiende gesprekken als ik vertelde dat ik ‘op dieet was’.

Ook Louis, dé plastic soep bestrijder vanuit Jutters Katwijk, Straatjutters Katwijk en Coast Busters, is er dit jaar weer bij. Louis kijkt al een tijdje erg kritisch naar verpakkingen bij het boodschappen doen. Een goede voorbereiding is vereist. In een gewone supermarkt glimt al het plastic je bij binnenkomst al tegemoet. Inkopen doen zonder “single use plastics” is eigenlijk geen doen. Louis hoopt dit jaar een top 10 te kunnen maken van meest efficiënte manieren om plastic te minderen.

Louis en Caroline dagen zoveel mogelijk mensen uit om mee te doen om in de maand oktober minimaal een week (langer mag natuurlijk) mee te doen aan het Plastic Dieet. Voor de wedstrijd vragen we deelnemers om hun ervaring (met bijgevoegd een foto) te delen. De meest originele inzending maakt kans op een dinerbon. Op zaterdag 31 oktober zal de winnaar bekend worden gemaakt.

Wil je meedoen aan het plastic dieet en de wedstrijd, neem dan contact op met caroline@natuurcentrumkatwijk.nl

Een lijst met tips en tricks vind u hier.

okt
30
vr
Strandjutten met Jutters Katwijk
okt 30 @ 09:00 – 10:00

Startlocatie: zie Facebook pagina Jutters Katwijk, 1 dag van tevoren.

Of stuur een mail naar jutterskatwijk@gmail.com om je aan te melden en de startlocatie op te vragen.