Verminder uw plastic consumptie en ga op Plastic Dieet !

Hieronder tips en tricks. Wij houden ons aanbevolen voor reacties en nieuwe tips !

1) Persoonlijke verzorging en make-up

Wattenstaafjes  
Eén van de meest gevonden voorwerpen op het strand en in de zee, ze vergaan nooit meer! Neem ze van hout ipv plastic. Er zijn ook herbruikbare wattenstaafjes te koop die je kunt schoonmaken en hergebruiken.                     

Wattenschijfjes    
Neem katoenen, wasbare wattenschijfjes. Worden vaak verkocht met een wasnetje erbij zodat je ze gelijk kunt verzamelen voor de eerstvolgende wasbeurt in de wasmachine. (Voor de crea’s onder ons; je kunt ze ook zelf maken van een zachte lap katoen of haken bijvoorbeeld!)                 

Shampoo in een plastic fles
Neem een shampoo-bar. Het is een stuk zeep speciaal geschikt voor je haar. Er zijn ook conditioner-bars verkrijgbaar voor verzorging na het wassen.

Douchegel in een plastic fles
Neem een body-bar. Het is een stuk zeep speciaal geschikt om je lichaam mee te wassen.

Vloeibare handzeep
Deze zeep zit ook altijd in een plastic flesje. Neem gewoon een stuk zeep, kan je ook prima je handen mee wassen en je doet er ook nog eens veel langer mee. Leg ‘m op een kek zeepschaaltje en het staat nog schattig bij de wastafel ook.

Tandenborstel
Kies voor een tandenborstel gemaakt van natuurlijke materialen, bijvoorbeeld bamboe.
En als je nou elektrisch poetst en je wilt heel graag milieuvriendelijk bezig zijn? Bij www.ecomondo.nl verkopen ze zelfs opzetborstels die compatible zijn met de Oral-B houders.

Tandpasta
Zelfs in tandpasta zitten microplastics. Deze komen terecht in je lichaam en ook via het riool in het water waar het nooit meer goed uit gaat. Alternatieven voor tandpasta zijn tandpasta-tabletten.
Deze “pilletjes” kauw je totdat er tandpasta ontstaat in je mond, dan kun je beginnen met poetsen. Er zijn ook diverse merken (bio)tandpasta te koop waar geen micro-plastics in zitten, lees goed de verpakking voordat je koopt. In de ingrediëntenlijst staat dan bijvoorbeeld “polyethyleen”.

Scrub
Bijna alle reguliere scrubs voor lichaam of gezicht bevatten microplastics. Dat zijn die kleine bolletjes die je over je huid voelt schuren. Er zijn genoeg alternatieven verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan een scrubhandschoen die je heel vaak opnieuw kunt gebruiken in combinatie met je favoriete zeepje. Er zijn scrubs verkrijgbaar bij drogist die natuurlijke ingrediënten bevatten, maar je kunt ze heel makkelijk zelf maken op basis van bijvoorbeeld suiker, koffie of (zee)zout. Er zijn op internet heel veel simpele receptjes te vinden. Doe in een leeg jam potje en je hebt je eigen scrub!

Make-up
Make-up bevat over het algemeen allerlei schadelijke stoffen zoals parabenen en microplastics. Daarbij zit het vaak ook nog in een plastic verpakking/doosje of houdertje. Gelukkig zijn er steeds meer cosmeticafabrikanten die het anders doen. Het is nu nog even zoeken, maar het gaat steeds beter. Lees altijd goed de ingrediëntenlijst net als bij de tandpasta. Op bijvoorbeeld www.biggreensmile.nl en www.lush.com  verkopen ze milieuvriendelijke cosmetica en andere eerlijke producten.

Menstruatie
Er zijn plasticvrije alternatieven voor het gebruik van tampons, maandverband of inlegkruisjes: wasbare katoenen inlegkruisjes of wasbare slips met een absorberend kruisje in plaats van maandverband. Ook is er de menstruatiecup die telkens opnieuw te gebruiken is.

Scheerschuim en scheermesjes
Er zijn blokken te koop met scheerzeep. Hiermee kun je scheren op de ouderwetse manier. Even opschuimen met een ouderwetse scheerkwast en je kunt aan de slag! Er zijn herbruikbare ijzeren houders te koop waar je telkens een nieuw mesje in kunt draaien. De gebruikte mesjes kun je inleveren bij de milieustraat.

Deodorant
Er is deodorant te koop in crémevorm of in poedervorm in een plasticvrije verpakking, bijvoorbeeld een blikken doosje of glazen flesje.

Pleisters
Er zijn pleisters verkrijgbaar op basis van bio-katoen of bamboe. Hierin zit geen plastic verwerkt.

Kammen en borstels
Er zijn prachtige houten of bamboe kammen en borstels te koop in plaats van de plastic versies. En nou hoor ik je denken “Ja maar, met een kam doe ik toch bijna mijn hele leven, wat maakt het dan uit?” Ja, dat klopt, maar ooit gaat jouw kam op de vuilnishoop en vergaat nooit meer. Denken op de lange termijn is beter voor de generaties die na jou komen!!

2) Verpakken en meenemen

Koffiebekers
In plaats van de plastic bekers bij het koffiezetapparaat op kantoor neem je je eigen mok mee.

Pakjes drinken
Pakjes drinken voor de kinderen voor onderweg en naar school zijn handig, maar zorgen voor veel afval. In de binnenlaag van de pakjes zit een laag plastic. Geef je kinderen een flesje drinken mee die je ‘s morgens zelf vult.

Lunchen
Lunch wordt vaak verpakt in een plastic zakje. Neem gewoon ouderwets een broodtrommel mee om al je lekkers in te vervoeren. Je brood raakt niet geplet in je tas en in de koelkast is duidelijk wat jouw lunch is en welke van je collega.

Afdekken en bewaren
In plaats van plasticfolie zijn er herbruikbare siliconen deksels (of food huggers)te koop in diverse maten die je overal op kunt doen, borden, potjes, schalen, pannen etc. Na gebruik kunnen ze gewoon in de vaatwasser. Even afdekken in de koelkast kun je natuurlijk ook doen door een bordje erop te leggen.
Voedingsmiddelen zijn ook goed te verpakken in bijenwasdoeken. Buiten de koelkast zijn deze doeken soepel en goed te vormen om het product heen, in de koelkast wordt het hard. Ook te gebruiken om schalen af  te dekken.

3) Koken, eten en boodschappen doen

Koffie
Koffiecups zorgen voor erg veel plastic afval. Kies voor herbruikbare en zelf te vullen koffiecups voor in je luxe koffieapparaat.
Er zijn ook 100% afbreekbare koffiecups te koop die je na gebruik zo in de groene kliko kunt doen, bijvoorbeeld van www.dekoffiejongens.nl. Hierbij kies je natuurlijk ook voor duurzame en eerlijke koffie!

Thee
In theezakjes zitten microplastics. De theezakjes met de vorm van een piramide zijn zelfs volledig van plastic. Bij het drinken van je bakkie krijg je deze binnen. Goed alternatief hiervoor is simpel: losse thee. Deze gebruik je met een thee-ei of een thee-zeefje.

Brood
Brood zit eigenlijk altijd wel in een plastic zak. Per dag eet een gezin ongeveer een heel brood, dat zijn dus 365 broden per jaar per gezin!
Neem je eigen katoenen broodzak mee naar de bakker en vraag of ze je brood hierin doen. Misschien gebruikt jouw bakker wel papieren zakken, net als vroeger? Vraag ernaar! Gesneden brood blijft maximaal 1 a 2 dagen vers in een katoenen broodzak. Ongesneden brood blijft het beste vers. Ook blijken sommige broodsoorten beter te bewaren in de zak dan andere soorten. Liefst in een afsluitbare bak of trommel. Je kunt brood ook in de zak invriezen. Vers brood dat direct na aankoop in de broodzak wordt ingevroren blijft meestal drie weken goed in de vriezer. Droogt het brood toch wat uit dan raden we aan om een extra zak te gebruiken en liefst alleen ongesneden brood in te vriezen. (Bron: www.kitchenhugs.nl )

Invriezen
Invriezen zonder plastic te gebruiken kun je doen met een stasher bag. Dit is een herbruikbare zak van siliconen. Ook te gebruiken in de magnetron, om mee te koken, je kunt er voeding in meenemen en je kunt erop schrijven met een uitwisbare marker. Een stasher bag is tot ongeveer 3000x te gebruiken!

Groenten en fruit
Kies voor een supermarkt waar je groenten en fruit zelf kunt afwegen. Denk hierbij ook aan de wekelijkse markt, de Turkse supermarkt en de groenteboer. Hier liggen de groenten en fruit vaak los. Neem je eigen zakjes mee waarin de groenten en fruit kunnen worden verpakt. Deze zijn tegenwoordig bij de grotere supermarkten te koop, maar je kunt ze ook heel makkelijk zelf maken van bijvoorbeeld oude vitrage. Of vraag de groenteboer om een papieren zakje.
Vraag bij je locale supermarkt waarom ze geen spullen zonder plastic verpakking verkopen, of waarom ze geen papieren zakjes hebben liggen. Als meer mensen ernaar vragen zullen ze eerder geneigd zijn aan de vraag te voldoen! Het zet ze in elk geval aan het denken.

Vlees en vis
Het beste is om naar je locale slager of visboer te gaan met je eigen bakjes met deksel. Vraag of ze het daarin willen doen zonder extra plastic. Misschien wordt je even raar aangekeken, maar goed voorbeeld doet goed volgen en het zet de slager misschien ook aan het denken of het verpakken in zijn winkel voortaan niet anders kan.

Boterhamzakjes
Gebruik deze liever niet. Wil je snoep of chips aan de kinderen delen?  Gebruik dan een koffiefilterzakje of een gewoon een schaaltje. Wil je iets bewaren? Gebruik een afsluitbaar bakje.

Frisdrank
Plastic statiegeldflessen van frisdrank gaan ongeveer 6 jaar mee. Daarna worden ze afgedankt. Een alternatief is natuurlijk lekker water drinken, maar als je toch iets met een smaakje wilt drinken en/of met koolzuur kun je een Sodastream gebruiken. Hiermee maak je van kraanwater bruisende frisdrank. Dit werkt met de Sodastreamsiropen, maar ook met gewone limonadesiroop of met een natuurlijke smaakmaker zoals citroen, gember of munt bijvoorbeeld.

Rietjes
Plastic rietjes staan hoog in de wegwerp top 10 helaas. Er zijn alternatieven!
Er zijn rietjes te koop van bijvoorbeeld papier, bamboe of aluminium. Vaak wordt hierbij ook een schoonmaakborsteltje geleverd om schoon te maken. En als je lekker op een terrasje zit, vraag dan bij de bediening om een plastic-vrij rietje óf vraag of ze het rietje weglaten.

IJsjes
Als je trek hebt in een lekker ijsje op een warme zomerdag. Bestel dan een lekker ijsje in een hoorntje en niet in een bakje, want daar hoort vaak ook weer een plastic lepeltje bij. Om van het voorverpakte ijs nog maar niet te spreken!

Snoep
Denk ook bij het kopen van snoep aan het milieu. Het is bijna niet te voorkomen dan snoep in een plastic zak verpakt zit, maar kies dan in elk geval niet voor apart verpakte snoepjes zoals toffees, rolletjes suikersnoep, hamburgertjes of van die kleine deelzakjes.

Boodschappen
Wil je volkomen plastic-free boodschappen doen moet je zijn bij de verpakkingsvrije winkels, bijvoorbeeld www.pieter-pot.nl Hier krijg je al je boodschappen geleverd in glazen potten en flessen. En als je fysiek naar de winkel gaat moet je je eigen verpakkingsmateriaal meenemen.
Verantwoord boodschappen doen doe je ook bij winkels als Ekoplaza, zij hebben ook veel producten met plastic-free verpakkingen.
Kun je nou niet bij dit soort winkels je spullen halen, onthoud dan dat het altijd voordeliger is om te  kopen in bulk, in grote hoeveelheden. Dit scheelt verpakkingsmateriaal en vaak is het ook nog wat goedkoper.

4) Huishouden en schoonmaken

Toiletpapier
Toiletpapier zonder plastic verpakking: The Good Roll!

Vochtig wc papier
Helaas bestaan deze nog niet plastic-loos. Je kunt wel de baby-billendoekjes nemen van het merk Naïf, deze zijn plastic-free.

Pagina bekijken

Schoonmaakmiddelen
Schoonmaakmiddelen zitten in plastic flessen of flacons. Er zijn de volgende alternatieven:
– Met eco-pods maak je schoon zonder plastic. Het zijn in water oplosbare capsules die je gebruikt in een emmer of aluminium spray flacon. www.ecopods.be
– Natuurlijk kun je schoonmaken met schoonmaakazijn, soda en groene zeep; net zoals oma dat deed! Niks mis mee, je huis wordt er prima schoon van. De schoonmaakmiddelproducenten hebben ons in de afgelopen jaren doen geloven dat we voor alles een ander middeltje nodig hebben en dat het allemaal spectaculair lekker moet ruiken om goed schoon te worden, maar dat is natuurlijk niet zo.

Sponsjes, doekjes, borstels en bezems
Kies waar je kunt voor natuurlijke materialen zoals bio-katoen, natuurspons, kokosvezel, gedroogd gras, loofah, cellulose, hout of bamboe. Deze materialen zijn na gebruik van het voorwerp te composteren en laten geen afval achter op moeder aarde. Kijk o.a. op www.greenjump.nl , www.zozero.nl , www.dille-kamille.nl , www.levenzonderafval.com , www.kitchenhugs.nl , www.ecomondo.nl

Wasmiddel
Schone was krijg je op een natuurlijke manier met Seepje. Seepje gebruikt schillen van een plant die groeit in de Himalaya die zodra ze in aanraking komen met water een vorm van zeep maken en zo je kleding heerlijk schoon en fris wassen. De verpakkingen zijn van papier óf 97% gerecycled plastic gemaakt. Seepje maakt ook handzeep, afwasmiddel en schoonmaakmiddel.  www.seepje.nl

Vuilniszakken
Er zijn biologisch afbreekbare vuilniszakken te koop die net zo stevig zijn als de gewone zakken, gemaakt op basis van maizena. Kijk bijvoorbeeld op www.graceisgreen.com, www.natureko.nl www.binqer.nl

5) Huisdieren

Hondenpoepzakjes
Er zijn plasticvrije, composteerbare hondepoepzakjes verkrijgbaar als alternatief voor de reguliere plastic zakjes. Mocht je dan per ongeluk een zakje verliezen buiten is er niks aan de hand 😉

Diervoeding
Diervoeding zit vaak verpakt in plastic. Kies waar je kunt voor een plasticvrije verpakking of voor voeding die je zelf kunt scheppen en neem dan je eigen tasje mee.

6) Baby’s en kinderen

Luiers
Er zijn wasbare katoenen luiers, oefenbroekjes en zwemluiers te koop. Katoenen luiers zijn ook te huur!

Billendoekjes
Het merk Naïf maakt plasticvrije billendoekjes Je kunt natuurlijk ook een vochtige washand gebruiken tijdens de verschoning.

Zoogcompressen
Er zijn katoenen, wasbare zoogcompressen te koop.

Flesjes
Kies voor je baby voor een glazen fles in plaats van plastic.