De Limes Bubble Barrier is in verband met de aanhoudende droogte tijdelijk uitgezet. Tijdens de droogte wil Rijnland zo veel mogelijk zoetwater vasthouden. Daarom pompt het boezemgemaal in Katwijk geen water naar de Noordzee. Dat zal naar verwachting de komende tijd zo blijven. De Limes Bubble Barrier werkt het beste als het gemaal aanstaat. Door het langdurig uitstaan van de pompen, is er nauwelijks stroming en wordt er nagenoeg geen plastics afgevangen. Om energie te sparen is de Limes Bubble Barrier tijdelijk uitgezet.

Wat is een Bubble Barrier?

De Limes Bubble Barrier is een bellenscherm. Vlak voor het gemaal in de Rijn ligt een buis op de bodem met gaatjes; hier wordt lucht door geblazen. Het bellenscherm drijft het aanwezige plastic en ander afval vervolgens naar een opvangbak aan de waterkant, waar het plastic uit het water wordt verwijderd. Op die manier voorkomen we dat dit plastic de Noordzee bereikt en draagt het op een positieve manier bij aan schoon en gezond water. Zo hebben planten en dieren geen last van plastics en kunnen ze zich volop ontwikkelen. Dit draagt bij aan de biodiversiteit.

Samen tegen plastic in het water

Zoals de Romeinen niet verder kwamen dan de Limes, zo gaat plastic niet verder dan de Limes Bubble Barrier. De provincie Zuid-Holland, het samenwerkingsverband Holland Rijnland, de gemeente Katwijk, Coast Busters, The Great Bubble Barrier en Rijnland bliezen met behulp van twee Romeinen leven in de Bubble Barrier. Andere partners zijn de gemeenten Alphen aan de Rijn, Leiden, Leiderdorp, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten, Wassenaar, Zoeterwoude, Kaag en Braassem, Utrecht en Woerden. Plasticvervuiling uit de hele bovenstroomse regio wordt hier gestopt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *