28 mei 2021 – Vandaag kwam een bestuurders delegatie, bestaande uit wethouders en bestuur Holland Rijnland persoonlijk een blik werpen op de werking van de Bubble Barrier in het Westerdok in Amsteram. Deze bubble barrier ligt er al ruim een jaar. Enkele persoonlijke verslagen van de bestuurders onder de foto’s.

“Vanmiddag met Coast Busters en bestuurders uit de regio op bezoek bij The Great Bubble Barrier bij Westerdokplein in Amsterdam. Mooi om te zien hoe met een bellenscherm plastics worden opgevangen in een bak. De bak moet helaas drie keer per week worden geleegd. Zoveel afval zit er in het water. Het is bijna zover dat we deze techniek ook in Katwijk kunnen realiseren. Samen met andere gemeenten, waterschap en provincie en met bewoners en bedrijven. En door inzet van veel vrijwilligers!! En dat allemaal voor schone zeeën en stranden!”

“Plastic in water opvangen met een scherm, kan dat? Door jonge techneuten in Nederland is het bedacht; The Great Bubble Barrier®. Zou dat dat iets zijn voor onze regio?Jawel, in Holland Rijnland willen we graag een dergelijk scherm plaatsen bij de uitmonding van de Oude Rijn in Katwijk. Om de werking ervan te snappen was ik met een groep wethouders op pad in Amsterdam. Daar, aan de Westerdokskade, is anderhalf jaar geleden het eerste scherm geplaatst in een gracht die uitmondt in het IJ. We hadden prachtig technisch weer!Het is een feitelijk een bellenscherm, leerden we. Door lucht door een buis met gaatjes te pompen, die op de bodem van een waterloop ligt. Dit bellenscherm zorgt voor een opwaartse stroming, die afval naar de oppervlakte voert. Door het bellenscherm diagonaal in de waterweg te plaatsen, wordt er slim gebruik gemaakt van de natuurlijke stroming van het water. Het afval wordt hierdoor naar het opvangsysteem aan de oever gedreven. Daarna kan het worden verwijderd en verwerkt. We zagen dat het werkt. Ladingen met plastic stroomden naar de opvang. Een paar keer per week wordt de bak geleegd. Iedere keer komt er een paar duizend stuks plastic uit. Maar het werkt ook in het bewustzijn. Immers dat plastic komt niet vanzelf in het water. De Stichting Coast Busters, een groep actieve bewoners die woont aan en rond de Oude Rijn heeft het initiatief genomen om het scherm te plaatsen, inclusief de realisatie van een bezoekerscentrum. Ze hebben er ook al een toepasselijke naam voor bedacht: de Limes Bubble Barrier. Ze zijn druk bezig met het rond krijgen van de middelen. Er zijn mooie toezeggingen van bedrijfsleven, fondsen (Fonds 1818!) en gemeenten. Ook Regio Holland-Rijnland draagt bij evenals het Hoogheemraadschap van Rijnland. En we hopen ook dat de Provincie Zuid-Holland over de brug komt. Bewoners kunnen ook direct een bijdrage leveren aan dit mooie initiatief. Dat kan via de webstek van de Coastbusters https://www.coastbusters.nl. Eind juni halen we het sleepnet op en hopen we dat er voldoende middelen zijn om daadwerkelijk het scherm aan de slag te laten gaan. Meer lezen over dat handige bubbelscherm? https://thegreatbubblebarrier.com/?lang=nl NB ik was op pad in mijn hoedanigheid als bestuurder voor Holland Rijnland met ‘groen’ in de portefeuille. Met oa Claar-els van Delft, Louis van Schie, Jacco Knape en Sjaak van den Berg

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *